Oliwa z oliwek extra virgin grecka premium 0,3% 5l

227,00

Description

SkładGrecka oliwa premium extra virgin Liocladi jest wytłaczana z oliwek Chalkidiki, ponadto owoce pochodzą z ekologicznej uprawy. Godnym uwagi jest fakt, że jest to oliwa najwyższej jakości tworzona z najlepszych owoców i w doskonałym czasie dojrzewania. W rezultacie smak i jakość zostały wielokrotnie nagrodzone na wielu konkursach.PochodzeniePodobnie ważnym aspektem jest to, że rodzina Toleris uprawia swoje gaje oliwne na Półwyspie Chalcydyckim, gdzie niewątpliwie występuje łagodny i sprzyjający klimat.ProcesGodnym uwagi jest fakt, że producent zbiera wszystkie owoce starannie aby ich nie uszkodzić. Zbiory rozpoczynają się w październiku, natomiast oliwa powstaje w rodzinnym młynie. Chcąc zachować najwyższą jakość oliwy, owoce w ciągu kilku godzin od zerwania są rozdrabniane przez ekstrakcję na zimno. Dlatego w trakcie całego procesu temperaturę utrzymuje się poniżej 27°C. W związku z tym powstaje wysokiej jakości oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. W rezultacie, tak wyprodukowaną oliwę pakuje się bez dalszego przetwarzania. Dodatkowo istotną rzeczą jest, że oliwę tłoczy się w ograniczonych ilościach.DoznaniaBez wątpienia wyjątkowość tego produktu polega na jego niskiej kwasowości 0,3%, złoto-zielonkawym kolorze, trwałości oraz łagodnym profilu aromatycznym i smakowym. Ponadto ma przyjemnie gorzkawy pikantny smak który jest wyraźniejszy od oliw z wyższą kwasowością, z kropelką egzotycznych owoców (bananów) oraz świeżo skoszonej trawy. W związku z tym znacznie odróżnia ją od każdej innej greckiej oliwy, czyniąc ją wyraźnie rozpoznawalną.Ze względu na niską kwasowość oliwy premium wynoszącą 0,3% aby zachować wszystkie korzyści smakowe i prozdrowotne zaleca się stosowanie do dań na zimno. Natomiast oliwę można również stosować do dań smażonych i gotowanych.WłaściwościOrganiczna grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały, które przyczyniają się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.Oliwa wykazuje korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach w artykule):z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu -obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnychwykazuje działanie antyoksydacyjnehamuje stany zapalne w organizmiewzmacnia układ odpornościowyreguluje pracę układu hormonalnegowykazuje działanie przeciwmiażdżycowema korzystny wpływ na ciśnienie krwireguluje poziom glukozy we krwiodgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:chorób sercowo-naczyniowychnadciśnieniamiażdżycychoroby wieńcowejnowotworówjelita grubegopiersicukrzycy typu 2zespołu metabolicznegospowalnia procesy starzenia się organizmukorzystnie wpływa na rozwój płodu.Wartości odżywcze w 100 mlEnergia 3449 kJ / 824 kcalTłuszcze ogółem: 91,6 gw tym:Tłuszcze nasycone 13,6 gTłuszcze jednonienasycone 68,6 gTłuszcze wielonienasycone 9,4 gWęglowodany ogółem: 0,0 gw tym:Cukry 0,0 gBłonnik 0,0 gBiałka 0,0 gSól 0,0 g

dawne tajemnice, sceny rozbierane, naklejki oczy, holika holika krem z filtrem, sigrid nunez, czarne mydło właściwości, herbata love, mniam-mniam.pl, czy proszek do pieczenia jest zdrowy, 1 kg wosku sojowego ile to ml, gra do nauki tabliczki mnożenia, ktoś musi umrzeć, kasztan, jak długo gotować makaron, wiktor osiatyński rehab, fol plast, agnieszka hałas teatr węży, waldemar frydrych, przyciemnienie włosów, budynie bez cukru

yyyyy

+0