Description
Charakterystyka:Przyprawę jagoda mielona przygotowuje się z jagód suszonych rozpyłowo, które następnie są mielone. Same słowo „jagody to nazwa zwyczajowa. W nomenklaturze można się spotkać z określeniem „czarnej borówki. Owoce te można znaleźć głównie w Azji, Europie oraz Ameryce Północnej. Jagody są bardzo często używane do poprawienia koloru czerwonego wina, które niekoniecznie jest wykonane z jagód. Czasami służą po prostu jako barwnik.Zastosowanie:Jagoda mielona najczęściej stosowana jest jako dodatek do deserów i wypieków. Sprawdza się zarówno do lodów, ciast, kompotów a także do piernika. Dlatego jagody są używane głównie do wyrobów na słodko, jednak sprawdzi się również w przypadku przepisów na dania wytrawne. Przykładowo czarną borówkę można zastosować do przygotowania letniej sałatki z owocami, która będzie świetnym orzeźwieniem. Innym pomysłem jest zupa jagodowa, która szybko powinna się stać przysmakiem dzieci, zwłaszcza tych, które nie są chętne do jedzenia.Ciekawostki:Dlaczego dżemy, konfitury oraz galaretki z jagód są tak bardzo popularne? Otóż nie tylko że względu na pyszny smak, ale również ich właściwości. Owoce te posiadają w sobie tzw. kwas benzoesowy oraz cytrynowy, który zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki temu przetwory z jagód nie psują się tak szybko, jak inne.
jarosław kaczyński książki, miód wielokwiatowy, tajne akcje snajperów grom, jak robic pranie, bio chrom, syoss 8-05 efekt, skóra motyla, lśnienie książka, otrzymywany z amoniaku, król demonów tom 2, fizyka zadania maturalne
yyyyy