Profesjonalne maszynki do mielenia mięsa — wilki gastronomiczne

Profesjonalne maszynki do mielenia mięsa — wilki gastronomiczne

Domowe maszynki do mielenia mięsa używane w restauracjach i zakładach przetwórstwa mięsa noszą nazwę wilków gastronomicznych. Jak działają i czym kierować się przy ich zakupie?

Zastosowanie wilków gastronomicznych

Wilki gastronomiczne, czyli profesjonalne maszynki do mielenia mięsa wykorzystywane są do rozdrabniania porcji mięsnych, ale także produkcji pasztetów, przygotowania mielonych, lasagne, meksykańskiego burrito czy też hamburgerów, mussaki, tatara. Alternatywnym sposobem wykorzystywania wilków gastronomicznych jest mielenie orzechów, nasion oraz maku. Wszechstronność użycia maszynek do mięsa pokazuje, jak ważne jest to urządzenie, które wykorzystywane jest pod każdą szerokością geograficzną.

Częścią wspólną w budowie wilków gastronomicznych jest część wsadowa zakończona podajnikiem ślimakowym, który to podaje porcje mięsa do zespołu tnącego zakończonego odpowiedniej wielkości sitkiem roboczym. To od niego zależy sposób rozdrobnienia wsadu.

W jaki sposób wybrać odpowiedni rodzaj wilka gastronomicznego?

Wybierając wilki gastronomiczne, należy zastanowić się nad wydajnością maszyny. W profesjonalnych zakładach obróbki mięsa i restauracjach znajdują zastosowanie urządzenia, których wydajność nie spada poniżej 50 kg/h a w wielkich firmach wynosi ona kilka ton godzinę. Kupując je, należy zwrócić uwagę na zastosowane w poszczególnych modelach sposób ułożenia głównych części składowych maszyn. W wersji podstawowej składają się one ze ślimaka, nożyka, oraz sitka. W bardziej rozbudowanych modelach dołożony jest szarpak i specjalna tarcza do rozdrabniania mięsa. Najbardziej zaawansowane wilki gastronomiczne dysponują podwójnym zestawem nożyków i sitek, niekiedy dokładane mają systemy chłodzenia urobku. Jeśli w danym zakładzie, punkcie gastronomicznym produkcja oparta jest na mrożonkach, warto wybrać urządzenie łączące maszynę do mięsa z urządzeniem do łamania produktów, które poradzi sobie z kawałkami bloków mięsnych zamrożonych do 35 kg, oraz temp. -25 kg.

+0